Tony’s coursing premiere

Tonyho coursingová premiéra

5. 2. jsme se s Tonym (9 měsíců) poprvé zúčastnili coursingového tréninku. Trénink se konal v Ješíně u Kralup nad Vltavou pod vedením Martina Říhy. Tony, jako správný milovník všeho živého i neživého okolo sebe, byl už od výstupu z auta řádně nabuzen a když se stačil seznámit s ostatními závodníky, upřel svůj zrak na bílý střapec a na první pohled se do něj zamiloval. Než na něj přišla řada, naučil se od svých psích kolegů pěkně z plna hrdla fandit a podporovat ostatní běžce na dráze.

Před jeho prvním během nám Martin navrhnul, že jestli to Tony ještě nikdy nezkoušel, tak by mohl nejdřív natáhnout jen rovinku, jestli ho vůbec střapec upoutá a aby se nebál od nás běžet daleko. Načež jsme uznali, že to u něj asi opravdu nehrozí, že by se při běhu za kořistí bál od nás vzdálit. Tak jsme to zkusili rovnou s celým obvodem. Tony dle očekávání ihned vyrazil za střapcem a nadšeně ho pronásledoval. Když dobíhal cílovou rovinku směrem k nám, tak nás uviděl a místo za střapcem to stočil k nám (uf, skulinka naděje, přece jen mu na nás záleží). Povelem jsme ho nasměrovali zpátky na dráhu a do cíle už se doklouzal zakousnutý do střapce. Když se z toho běhu vzpamatoval a adrenalin vyprchal, zdálo se, že se trošku stydí, že nám vlastně takhle „zdrhnul“. Ale když zjistil, že my jsme úplně nadšený a naopak ho chválíme, jakej to byl šikulka, měl z toho hroznou radost a všichni jsme se těšili na další běh. To už běžel plnohodnotnou dráhu se všema zatáčkama a zvládnul to jak zkušený profík! :) Od Martina dostal pochvalu, že je to talent a od nás příslib, že to rozhodně nebylo naposledy. Nás pak doma odměnil tím, že celé odpoledne spal jako andílek :)

Pár akčních střapcových fotek najdete zde (autorky foto - Adéla Tůmová, Andrea Šišková)

Tony’s coursing premiere

5 th February we took Tony (9 months old) on his first coursing training. The training took place at Ješín near Kralupy nad Vltavou and was organized by Martin Říha. Tony as a big lover of all animate and inanimate things around him was very excited from the first moment. After hearty meeting with other competitors he fixed his eyes on the white tassel and immediately fell in love with it. Before start of his turn, he learned from his colleagues nicely full-throated cheer and encourage other runners on the track.

On his first run Martin suggested us that if Tony had never tried it, so it would be better to start with one straight run to see if he would want to catch the tassel and won’t be afraid of running away from us. But we told him it is not probably that he would want to stay with us instead of catching the prey. So we decided to try a full circuit but without the kinks. Tony, as expected, immediately went after the tassel and keenly pursued him. When he run into the finish line, suddenly he saw us and turned his move to our direction (yeiii, at least a little hope that he still cares about us). With command we directed him back on the track and he reached the goal bite into the tassel. When he got from the senses and adrenaline wore off, he seemed a little embarrassed that he actually “run away” like this. But when he found out that we are really excited and praise him what kind of good boy he is, started to be very happy and we were looking forward to his next run. It was already a full track with all the curves and he mastered it like a boss! :) Martin praised him that he is very talented and we promised to Tony that it was not the last time. Then Tony rewarded us that he slept through the whole afternoon like an angel.

Coursing photogallery you can find HERE (authors: Adela Tumova, Andrea Šišková)